Tiramisu - czyli unies mnie. To przepis wart podzielenia sie. Michal poznal go pracujac z wloskim szefem kuchni, Massimiliano. Jak sami zobaczycie, wazne jest nie tylko to, jakich skladnikow uzyjemy, ale tez w jaki sposob je przyrzadzmy.
Tiramisu - tradycyjny wloski przepis.
Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadlam, a probuje tego deseru zawsze wtedy, kiedy mam okazje.
Skladniki na 4 porcje:
3 jajka
300 g mascarpone
6 lyzek cukru krysztalu
6 filizanek espresso
1 duze opakowanie wloskich biszkoptow
1. Dobrze ubij zoltka z cukrem.
2. Do ubitych zoltek dodaj mascarpone i dalej ubijaj na krem.
3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno bialka.
4. Powoli wymieszaj je z kremem mascarpone, dodajac je w trzech rundach. Mieszaj powoli, bez uderzania lyzka, zeby krem byl puszysty i lekki.
5. Namocz biszkopty w kawie. Dla typowych wloskich biszkoptow wystarczy tylko chwila - a dokladnie trzy wolne ruchy, zeby wstepnie nasaczyc je kawa.
6. Wybierz naczynie, wktorym chcesz przygotowac deser. Moze byc szklana miska, najlepiej sprawdza sie kwadratowa - latwiej o rowne porcje, ktore tez latwiej jest pokroic. Mozesz uzyc takze salaterek, kieliszkow lub pucharkow i od razu przygotowac indywidualne porcje.
7. Wyloz dno naczynia biszkoptami. Dodaj polowe kremu.Uloz druga warstwe biszkoptow i przykryj ja druga polowa kremu.
8. Odstaw na minium szesc godzin do lodowki.
9. Tuz przed podaniem posyp kakao, od serca - gorzkawy smak kakao zrownowazy slodycz kremu. Jesli mozesz poczekac - warto:) Tiramisu, jak tort, najlepiej smakuje nastepnego dnia.
Sekret, ktory sprawia, ze deser jest puszysty i nie podchodzi woda: wszystkie skladniki powinny byc zimne. Ubijaj zoltka z cukrem, a potem takze z mascarpone na lodzie. Jak to zrobic? Wloz miske z kremem w druga, wieksza miske wypelniona kostkami lodu.
To przepis klasyczny i prosty. Jesli chcesz, mozesz przygotowac kawe z dodatkiem aromatycznego alkoholu: amaretto, marsali, baileysa.
Tiramisu - tradycyjny wloski przepis.
Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadlam, a probuje tego deseru zawsze wtedy, kiedy mam okazje.
Skladniki na 4 porcje:
3 jajka
300 g mascarpone
6 lyzek cukru krysztalu
6 filizanek espresso
1 duze opakowanie wloskich biszkoptow
1. Dobrze ubij zoltka z cukrem.
2. Do ubitych zoltek dodaj mascarpone i dalej ubijaj na krem.
3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno bialka.
4. Powoli wymieszaj je z kremem mascarpone, dodajac je w trzech rundach. Mieszaj powoli, bez uderzania lyzka, zeby krem byl puszysty i lekki.
5. Namocz biszkopty w kawie. Dla typowych wloskich biszkoptow wystarczy tylko chwila - a dokladnie trzy wolne ruchy, zeby wstepnie nasaczyc je kawa.
6. Wybierz naczynie, wktorym chcesz przygotowac deser. Moze byc szklana miska, najlepiej sprawdza sie kwadratowa - latwiej o rowne porcje, ktore tez latwiej jest pokroic. Mozesz uzyc takze salaterek, kieliszkow lub pucharkow i od razu przygotowac indywidualne porcje.
7. Wyloz dno naczynia biszkoptami. Dodaj polowe kremu.Uloz druga warstwe biszkoptow i przykryj ja druga polowa kremu.
8. Odstaw na minium szesc godzin do lodowki.
9. Tuz przed podaniem posyp kakao, od serca - gorzkawy smak kakao zrownowazy slodycz kremu. Jesli mozesz poczekac - warto:) Tiramisu, jak tort, najlepiej smakuje nastepnego dnia.
Mniam! |
To przepis klasyczny i prosty. Jesli chcesz, mozesz przygotowac kawe z dodatkiem aromatycznego alkoholu: amaretto, marsali, baileysa.
Looking at your photo, I have no doubts how good that recipe must be...
OdpowiedzUsuńHave a wonderful weekend...
Hugs, Isabel
Thanks bella Belita:) Same to you!
OdpowiedzUsuńKomentarz nie będzie dotyczył przepisu, ale bloga w ogóle. Trafiłam tu, przez ostatnie zainteresowanie sycylijskimi tematami (dopiero wróciłam z Sycylii pokonanej autostopem: www.pozornie-zalezna.blog.pl), a w szczególności Palermo. Robisz świetne zdjęcia. I bardzo fajne podpisy. Oddają to miasto.
OdpowiedzUsuńDzieki serdeczne! Sycylia stopem - brzmi jak prawdziwa przygoda! Zaraz zagladne do Ciebie:) Wkrotce bede miala okazje ruszyc z Palermo na pare dni samochodem, i wypatruje ciekawych miejsc. Masz jakies ulubione, warte odwiedzenia, szczegolnie te mniej znane?
UsuńHej, dzięki niezmierne za tak dokładny przepis, korzystając z Twojej rady będę robić ciasto jutro, żeby na pojutrze było gotowe :)
OdpowiedzUsuńWcześniej nie zdarzył mi się zastanowić nad etymologią TIRAMISU, dobre :)
Fajnie! Cieszę się, że ktoś tu jeszcze zagląda:)
UsuńWitaj Marysiu :) będę tu częstym gościem i czekam na Twoje pyszne przepisy!
OdpowiedzUsuń