Translate

piątek, 10 maja 2013

T jak Tiramisu domowe - oryginalny wloski przepis

Tiramisu - czyli unies mnie. To przepis wart podzielenia sie. Michal poznal go pracujac z wloskim szefem kuchni, Massimiliano. Jak sami zobaczycie, wazne jest nie tylko to, jakich skladnikow uzyjemy, ale tez w jaki sposob je przyrzadzmy. 
Tiramisu - tradycyjny wloski przepis. 
Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadlam, a probuje tego deseru zawsze wtedy, kiedy mam okazje. 

Skladniki na 4 porcje:
3 jajka
300 g mascarpone
6 lyzek cukru krysztalu
6 filizanek espresso
1 duze opakowanie wloskich biszkoptow

1. Dobrze ubij zoltka z cukrem. 
2. Do ubitych zoltek dodaj mascarpone i dalej ubijaj na krem. 
3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno bialka. 
4. Powoli wymieszaj je z kremem mascarpone, dodajac je w trzech rundach. Mieszaj powoli, bez uderzania lyzka, zeby krem byl puszysty i lekki.
5. Namocz biszkopty w kawie. Dla typowych wloskich biszkoptow wystarczy tylko chwila - a dokladnie trzy wolne ruchy, zeby wstepnie nasaczyc je kawa.
6. Wybierz naczynie, wktorym chcesz przygotowac deser. Moze byc szklana miska, najlepiej sprawdza sie kwadratowa - latwiej o rowne porcje, ktore tez latwiej jest pokroic. Mozesz uzyc takze salaterek, kieliszkow lub pucharkow i od razu przygotowac indywidualne porcje
 

7. Wyloz dno naczynia biszkoptami. Dodaj polowe kremu.Uloz druga warstwe biszkoptow i przykryj ja druga polowa kremu.
8. Odstaw na minium szesc godzin do lodowki.  
9. Tuz przed podaniem posyp kakao, od serca - gorzkawy smak kakao zrownowazy slodycz kremu. Jesli mozesz poczekac - warto:) Tiramisu, jak tort,  najlepiej smakuje nastepnego dnia.

Mniam!
Sekret, ktory sprawia, ze deser jest puszysty i nie podchodzi woda: wszystkie skladniki powinny byc zimne. Ubijaj zoltka z cukrem, a potem takze z mascarpone na lodzie. Jak to zrobic? Wloz miske z kremem w druga, wieksza miske wypelniona kostkami lodu.

To przepis klasyczny i prosty. Jesli chcesz, mozesz przygotowac kawe z dodatkiem aromatycznego alkoholu: amaretto, marsali, baileysa.


7 komentarzy:

  1. Looking at your photo, I have no doubts how good that recipe must be...
    Have a wonderful weekend...
    Hugs, Isabel

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks bella Belita:) Same to you!

    OdpowiedzUsuń
  3. Komentarz nie będzie dotyczył przepisu, ale bloga w ogóle. Trafiłam tu, przez ostatnie zainteresowanie sycylijskimi tematami (dopiero wróciłam z Sycylii pokonanej autostopem: www.pozornie-zalezna.blog.pl), a w szczególności Palermo. Robisz świetne zdjęcia. I bardzo fajne podpisy. Oddają to miasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki serdeczne! Sycylia stopem - brzmi jak prawdziwa przygoda! Zaraz zagladne do Ciebie:) Wkrotce bede miala okazje ruszyc z Palermo na pare dni samochodem, i wypatruje ciekawych miejsc. Masz jakies ulubione, warte odwiedzenia, szczegolnie te mniej znane?

      Usuń
  4. Hej, dzięki niezmierne za tak dokładny przepis, korzystając z Twojej rady będę robić ciasto jutro, żeby na pojutrze było gotowe :)

    Wcześniej nie zdarzył mi się zastanowić nad etymologią TIRAMISU, dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Marysiu :) będę tu częstym gościem i czekam na Twoje pyszne przepisy!

    OdpowiedzUsuń