Translate

niedziela, 17 lutego 2013

K jak krewetki

Po wlosku Gamberetti
To dopiero dziwne stwory! Po raz pierwszy w zyciu sprobowalam ich calkiem niedawno, w sierpniu ubieglego roku. Czulam je w zoladku przez cala noc, i snilam najdziwniejsze sny. 
Na Sycylii jest ich bardzo, bardzo duzo, w roznych rozmiarach i cenach. 


Gambero rosso

Wspaniale sie prezentuje na talerzu, z cukinia i pomidorami koktajlowymi



Gambero rosso mediterraneo
Czesto sie zastanawiam nad tym jak bogate jest to morze...

Przepis z kultowego magazynu kulinarego La Cucina Italiana: Gameroni con Piselli Freschi - grilowane krewetki z zielonym groszkiem duszonym w masle i pesto z rukoli i bazylii. Danie z okazji pol-rocznicy naszego slubu - 6 lutego:)

Najmniejsze, najmniej szlachetne, a jednak pyszne

Wspomnienia z Malezji - malezyjska zupa laksa z mlekiem kokosowym, trawa cytrynowa i owocami morza, czyli krewetki po azjatycku. Moj maz bedzie kiedys mial wlasna restauracje:)

3 komentarze:

  1. Robię się głodna, mimo, że nie są to potrawy, które miałam okazje smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam PANI MARI0 -pięknie dziękuję za pamięć.Czy była by możliwość abym do Pani zadzwoniła na tel.stacjonarny ,który mam w darmowej ofercie domowej.Korzystam z komputera na Miasteczku Studenckim,ale muszę prosić o pomoc fachowców i przeszkadzam im w pracy.Nadal nie pracuję,bo 26 listopada złamałam lewą tym razem rękę i jestem aktualnie w trakcie rehabilitacji.Bardzo zainteresował mnie temat i chciała bym się czegoś więcej od Pani dowiedzieć.Pozdrawiam serdecznie .Maria Szumska

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow.... I found you on here! Great! Thanks to the Google translator, I could read some of your interesting blog posts... I'll follow you from now on.... all the best to you... always! Isabel

    OdpowiedzUsuń