Translate

środa, 27 marca 2013

M jak Mozzarella di Bufala

Najbardziej szlachetna odmiana mozzarelli. Z mleka bawolego i krowiego. Fantastyczna! Przypomnijcie sobie smak najlepszej mozzarelli, jak kiedykolwiek jedliscie, i to wspomnienie da wam wyobrazenie o czym tutaj mowa. Kremowa, mleczna, o wyrazistym mlecznym smaku i absolutnie niepowtarzalnej konsystencji. Cudowna, sama w sobie. W akompaniamencie oliwy z oliwek i szczypty soli. W ulubionym zestawieniu z pomidorami i bazylia, zwala z nog. 
Nawet tutaj, w Palermo, trzeba wybrac sie dosc daleko, do "sekretnego" stoiska z serami, na ruchomym targu, zeby kupic ten najlepszy gatunek. 


Wedzona, ze znajomym aromatem

Mozzarella Zawila po gordyjsku  i ...
i zapleciona w warkocz.


Rozkoszne malenstwa, a la piersi Wenus.

Caprese a la Klara: z zielonymi pomidorami i swiezo zmielonym pieprzem.

Co najbardziej podoba mi sie we Wloszech? Jedzenie! 
Dobre miejsce, zeby poczytac wiecej na temat tego, jak powstaje mozzarella di bufala i zobaczyc piekne zdjecia i trafiony pomysl na kulinarna przygode, znana w swiecie jako Obika - Mozzarella Bar:

Jest tez w Palermo! To temat na osobna opowiesc:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz