Najbardziej szlachetna odmiana mozzarelli. Z mleka bawolego i krowiego. Fantastyczna! Przypomnijcie sobie smak najlepszej mozzarelli, jak kiedykolwiek jedliscie, i to wspomnienie da wam wyobrazenie o czym tutaj mowa. Kremowa, mleczna, o wyrazistym mlecznym smaku i absolutnie niepowtarzalnej konsystencji. Cudowna, sama w sobie. W akompaniamencie oliwy z oliwek i szczypty soli. W ulubionym zestawieniu z pomidorami i bazylia, zwala z nog.
Nawet tutaj, w Palermo, trzeba wybrac sie dosc daleko, do "sekretnego" stoiska z serami, na ruchomym targu, zeby kupic ten najlepszy gatunek.
|
Wedzona, ze znajomym aromatem |
|
Mozzarella Zawila po gordyjsku i ... |
|
i zapleciona w warkocz. |
|
Rozkoszne malenstwa, a la piersi Wenus. |
|
Caprese a la Klara: z zielonymi pomidorami i swiezo zmielonym pieprzem. |
|
Co najbardziej podoba mi sie we Wloszech? Jedzenie! |
|
Dobre miejsce, zeby poczytac wiecej na temat tego, jak powstaje mozzarella di bufala i zobaczyc piekne zdjecia i trafiony pomysl na kulinarna przygode, znana w swiecie jako Obika - Mozzarella Bar:
Jest tez w Palermo! To temat na osobna opowiesc:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz