Translate

sobota, 16 marca 2013

Ristorante Al Vicolo


Raviolli di Pesce con Ragu di Pesce Spada -
- domowe raviolli z nadzieniem z ryby i ragu z miecznika

Ristorante Al Vicolo - miejsce nie do znaleznienia, jesli nie wie sie gdzie go szukac. Za pierwszym razem trafilismy tam ze znajomymi z pracy. Za drugim wrocilismy z naszymi przyjaciolmi, Klara i Gabrielem. Dzis wybieramy sie tam znowu. Takie miejsca, jak to, przyciagaja swoja pasja i autentyczoscia. 
Kiedy zajmujemy miejsce za stolem, podchodzi do nas kelner i recytuje menu. To tutejszy rytual: kelner recytuje, goscie sluchaja w skupieniu. Wpatrujemy sie w menu po angielsku i probujemy nadazyc za kelnerem. 


Wspaniale przyrzadzony na grillu filet z miecznika
rozplywa sie w ustach

Dziala to tak - w cenie 12 euro mozna zamowic dwa dania: przystawke i pierwsze danie - zazwyczaj makaron, przystawke i drugie danie - glownie rybe, lub pierwsze i drugie danie. To dobra cena i bardzo dobra, lokalna kuchnia. Z butelka bialego wina, chlebem i lodowym deserem, dochodzimy do 15 euro za pyszna i bogata kolacje w prawdziwie sycylijskim stylu. 
Zobaczcie co mozna zjesc w Ristorante Al Vicolo!


Najbardziej niezwykla przystawka - marynowana czworka: cieniutki filet z miecznika,  krewetka, sardynki i barwena
Insalata di Mare z osmiornicy
Bardzo lokalna przystawka: caponata - czyli baklazan 
w pomidorach i oliwkach, plywajacy w aromatycznej oliwie, pulpety z sardynek,
i panelle - placuszki z maki z cieciorki, smazone w glebokim tluszczu. 
Wszystko razem dosc trudne do zrozumienia...

Pewnie trzeba sie urodzic na Sycylii by w pelni docenic te smaki. Albo tak jak Klara, nasza przyjaciolka z Wegier, mieszkac tu dostatecznie dlugo. 
Klasyka - Fritura Mista czyli krazki z osmiornicy, krewetki, male rybki i kalamarnice,
panierowe w ciescie z dodatkiem bialego wina,
i smazone w glebokim oleju.
Ciepla atmosfera sobotniego wieczoru. 
Jeszcze tam wrocimy, po kolejna porcje kulinarnych odkryc!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz