Raviolli di Pesce con Ragu di Pesce Spada - - domowe raviolli z nadzieniem z ryby i ragu z miecznika |
Ristorante Al Vicolo - miejsce nie do znaleznienia, jesli nie wie sie gdzie go szukac. Za pierwszym razem trafilismy tam ze znajomymi z pracy. Za drugim wrocilismy z naszymi przyjaciolmi, Klara i Gabrielem. Dzis wybieramy sie tam znowu. Takie miejsca, jak to, przyciagaja swoja pasja i autentyczoscia.
Kiedy zajmujemy miejsce za stolem, podchodzi do nas kelner i recytuje menu. To tutejszy rytual: kelner recytuje, goscie sluchaja w skupieniu. Wpatrujemy sie w menu po angielsku i probujemy nadazyc za kelnerem.
Wspaniale przyrzadzony na grillu filet z miecznika rozplywa sie w ustach |
Dziala to tak - w cenie 12 euro mozna zamowic dwa dania: przystawke i pierwsze danie - zazwyczaj makaron, przystawke i drugie danie - glownie rybe, lub pierwsze i drugie danie. To dobra cena i bardzo dobra, lokalna kuchnia. Z butelka bialego wina, chlebem i lodowym deserem, dochodzimy do 15 euro za pyszna i bogata kolacje w prawdziwie sycylijskim stylu.
Najbardziej niezwykla przystawka - marynowana czworka: cieniutki filet z miecznika, krewetka, sardynki i barwena |
Insalata di Mare z osmiornicy |
Pewnie trzeba sie urodzic na Sycylii by w pelni docenic te smaki. Albo tak jak Klara, nasza przyjaciolka z Wegier, mieszkac tu dostatecznie dlugo.
|
Klasyka - Fritura Mista czyli krazki z osmiornicy, krewetki, male rybki i kalamarnice, panierowe w ciescie z dodatkiem bialego wina, i smazone w glebokim oleju. |
Ciepla atmosfera sobotniego wieczoru. Jeszcze tam wrocimy, po kolejna porcje kulinarnych odkryc! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz