Translate

środa, 13 marca 2013

S jak sycylijski ser

Sycylijski ser to duzy i smaczny temat. Na pobliskim Ballaro, miejskim targowisku o tradycji liczonej w setkach lat,  sa stoiska w calosci poswiecone milosnikom sera. 

Na poczatek sycylijska ricotta - mieki, kremowy i bardzo delikatny ser. Robi sie go z owczego mleka, a czesciej z mieszanki owczego i krowiego mleka, co nadaje mu charakterystyczny posmak... Sycylijczycy uzywaja ricotty glownie do deserow. Slynne w swiecie Cannoli Siciliani, czyli smazone w glebokim tluszczu rurki, wygladem i smakiem przypominajace polskiego faworka, wypelnione sa wlasnie bardzo, ale to bardzo slodka ricotta.

Sycylijczycy z milosci do swojego sera, obchodza festiwal Ricotty - Sagra della Ricotta
Ricotta salata - otoczona sola


W tle provola - o charakterystycznym ksztalcie gruszki. Delikatny ser z krowiego mleka. 


Ricotta al forno - z pieca, z roznymi smakowymi dodatkami: suszonymi pomidorami, rozmarynem, oliwkami


Ricotta al forno - z pieca




Familijne opakowanie ricotty z pobliskiego supermarketu

Ogromne sery


Salatka z serem pecorino siciliano, rukola i kaparami w soli.Pecora znaczy owca.
Piszac o tym zdalam sobie sprawe z tego, jak malo wiem o sycylijskich serach! Ile ich czeka na sprobowanie. Ruszamy na targ poznawac i odkrywac:)

1 komentarz:

  1. Wow... it must be a haven for cheese lovers and a hell for consumers aware of calories intake, LOL!

    OdpowiedzUsuń