Sycylijski ser to duzy i smaczny temat. Na pobliskim Ballaro, miejskim targowisku o tradycji liczonej w setkach lat, sa stoiska w calosci poswiecone milosnikom sera.
Na poczatek sycylijska ricotta - mieki, kremowy i bardzo delikatny ser. Robi sie go z owczego mleka, a czesciej z mieszanki owczego i krowiego mleka, co nadaje mu charakterystyczny posmak... Sycylijczycy uzywaja ricotty glownie do deserow. Slynne w swiecie Cannoli Siciliani, czyli smazone w glebokim tluszczu rurki, wygladem i smakiem przypominajace polskiego faworka, wypelnione sa wlasnie bardzo, ale to bardzo slodka ricotta.
Piszac o tym zdalam sobie sprawe z tego, jak malo wiem o sycylijskich serach! Ile ich czeka na sprobowanie. Ruszamy na targ poznawac i odkrywac:)
Na poczatek sycylijska ricotta - mieki, kremowy i bardzo delikatny ser. Robi sie go z owczego mleka, a czesciej z mieszanki owczego i krowiego mleka, co nadaje mu charakterystyczny posmak... Sycylijczycy uzywaja ricotty glownie do deserow. Slynne w swiecie Cannoli Siciliani, czyli smazone w glebokim tluszczu rurki, wygladem i smakiem przypominajace polskiego faworka, wypelnione sa wlasnie bardzo, ale to bardzo slodka ricotta.
Sycylijczycy z milosci do swojego sera, obchodza festiwal Ricotty - Sagra della Ricotta |
Ricotta salata - otoczona sola |
W tle provola - o charakterystycznym ksztalcie gruszki. Delikatny ser z krowiego mleka. |
Ricotta al forno - z pieca, z roznymi smakowymi dodatkami: suszonymi pomidorami, rozmarynem, oliwkami |
Ricotta al forno - z pieca |
Familijne opakowanie ricotty z pobliskiego supermarketu |
Ogromne sery |
Salatka z serem pecorino siciliano, rukola i kaparami w soli.Pecora znaczy owca. |
Wow... it must be a haven for cheese lovers and a hell for consumers aware of calories intake, LOL!
OdpowiedzUsuń